Recente posts


Stille Helden

Stille Helden is een project over het slavernijverleden van Curaçao en de rol van Nederland hierin. Ook gaat het over de (stille) helden van Curaçao en Nederland van toen en nu. Met een documentaire, voorstelling en educatiemateriaal voor (onder meer) scholieren wordt het slavernijverleden belicht en de impact ervan op de huidige generatie benadrukt. Bij aanvang van het project is Quensley Coster samen met filmmaker Dave van Eck afgereisd naar Curaçao om onderzoek te doen naar zijn eigen verleden, het slavernijverleden, en de (stille) helden.

De documentaire ‘Stille Helden’ biedt een fijne kijkervaring dankzij de afwisseling tussen zware en positieve momenten. Terwijl het verleden van de slavernij op Curaçao diepgaand en wat zwaarder wordt belicht, worden kijkers ook geïnspireerd door de indringende en persoonlijke verhalen van de (stille) helden. Deze (stille) helden hebben zich ingezet, en sommige zetten zich nog steeds in, voor onder andere gerechtigheid, vrijheid, en erkenning. Deze balans tussen ernst, hoop en positiviteit maakt de documentaire toegankelijk en meeslepend voor een breed publiek.

De voorstelling Stille Helden bestaat uit ‘spoken word’, dans, beeld, theater, muziek en meer. Het brengt het verhaal op een unieke en krachtige manier tot leven. De energie van de (stille) helden breekt door alle tijd en ruimte, en wordt voelbaar gemaakt in de jonge spelers en dansers met wie Quensley deze voorstelling gemaakt heeft. Quensley heeft gewerkt onder toeziend coachend oog van ervaren makers Shailesh Bahoran en Honey Eavis. De voorstelling belooft een emotionele en inspirerende ervaring te worden, waarbij het publiek wordt uitgedaagd na te denken over onze visie op het slavernijverleden en de relevantie daarvan op de huidige samenleving. De voorstelling is eveneens een eerbetoon aan de mensen die zich inzetten en hebben ingezet voor gerechtigheid en vrijheid.

Het educatiemateriaal van Stille Helden omvat een boeiende lessenreeks van drie lessen, waarin slavernij en de gevolgen van deze historische gebeurtenissen centraal staan. De lessenreeks sluit uiteraard aan op de documentaire en voorstelling van Stille Helden, maar richt zich vooral op de belevingswereld van elke individuele leerling die met deze lessen aan de slag gaat. Slavernij is voor velen een persoonlijk verhaal; iedereen heeft zijn of haar eigen perspectief. In de opdrachten en lessen wordt op een interactieve en persoonlijke manier gewerkt aan bewustwording, kennis en de achterliggende filosofieën. Aan het einde hopen we elke leerling niet alleen geraakt te hebben, maar ook een open denkwijze te hebben aangewakkerd, zodat zij kritisch naar processen gaan kijken en hier voordeel uit kunnen halen. Kortom: educatief materiaal dat voor iedereen van belang is, in elke tijd.

Credits
Quensley Coster
Gidion Rumai
Naziemma
Sherman Alexander Mañon
Lindsey Reijners
Jevahno (Vahno)
Ilisias Leupen
Mohammed Fofana
Lis
Tyrone Martines
Maxime Glenda Elizabeth Cathalina
Shujantje

Stille Helden is nu te boeken via info@nieuweheldennextlevel.nl