Nieuwe Helden Next Level is een hip hop community waar jongeren tussen de 12-23 jaar hun creatieve skills kunnen ontwikkelen en een podium krijgen om hun verhaal te vertellen. Onder begeleiding van professionele coaches op het gebied van zang, dans, rap, hip hop, breakdance, beats, spoken word, theater, pr, decor en fotografie maak je met elkaar een theatervoorstelling. Deze wordt op een professioneel podium opgevoerd voor publiek. Je doet alles zelf: van liedjes schrijven tot de socials en van flyers ontwerpen tot het bedenken van de verhaallijn. We opereren in 4 Limburgse steden: Heerlen, Roermond, Venlo en Weert. Daarnaast organiseren we summer talent camps met masterclasses en vervolgproducties om door te groeien.

Hoe is Nieuwe Helden Next Level ontstaan?

Participatie en integratie: met deze twee peilers startte vanuit de ECI cultuurfabriek, Stichting Wel.kom, Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) en de gemeente Roermond een community art project in 2012. De naam? Nieuwe Helden. Bob Noldus was één van de initiatiefnemers: “We wilden jongeren op een positieve manier een podium geven. Er zijn zoveel negatieve vooroordelen over ze, wij wilden een andere kant laten zien.” Een unieke samenwerking tussen cultuur, onderwijs en zorg was geboren.

Wat Nieuwe Helden zo uniek maakt? De benadering van jongeren waarin de kernwaarden van hiphop voorop staan: Peace, Unity, Love en Having Fun. Op basis van deze vier grondbeginselen gaan professionals uit de kunst, zorg en het onderwijs twaalf weken aan de slag met een tiental jongeren van 12 t/m 23 jaar. Samen maken ze een multimediale show. Helemaal vanuit de jongeren zelf. Er wordt hen niet gezegd waar het over moet gaan of wat ze precies moeten doen. Alles ontstaat vanuit de deelnemers zelf. In groepsverband ontwikkelen ze hun talenten én hun sociale vaardigheden. Zo werken ze aan een geweldige voorstelling. Als afsluiting presenteren zij deze show op een professioneel podium aan publiek.

Na een aantal succesvolle edities in Roermond werd Nieuwe Helden uitgebreid naar Venlo, Heerlen en Weert. Met allemaal hun eigen versie, eigen coaches en eigen unieke verhalen. Maar de basis blijft: “De bindende factor zijn de disciplines die gegeven worden, maar het onderliggende doel is de connectie met elkaar. Dat familiegevoel”, vertelt Kim Lee Wong die als coach al vanaf het begin betrokken is bij Nieuwe Helden.

Vervolgproducties

Na het ontstaan in 2012 hebben er tientallen edities van Nieuwe Helden plaatsgevonden in vier steden. Het werd tijd voor een nieuwe stap en een nieuwe naam: Nieuwe Helden Next Level (NHNL). Wat die nieuwe stap is? Nog meer jongeren bereiken, het project vakinhoudelijk verbeteren en verduurzamen. Dan doen we door te professionaliseren op inhoudelijk, organisatorisch en financieel vlak, zodat Nieuwe Helden NL dé springplank wordt voor urban (dans- en muziek)talent in en vanuit Midden-Limburg.

Vanuit Nieuwe Helden Next Level ontstaan er nieuwe projecten: vervolgproducties op het gebied van onder andere dans, theater en zang. Op allerlei manieren wordt de connectie opgezocht en worden er verbindingen gemaakt. En met wortels binnen Nieuwe Helden blijven ook wij bij alle projecten betrokken. “Want als je je eenmaal aansluit bij Nieuwe Helden dan hoor je bij de familie”, zegt Lindsey die al meerdere shows als deelnemer meedoet. Zo helpen we elkaar allemaal naar de Next Level.